Türk kıyafet üreticileri Coronavirüs-hit Çin’den değişen siparişleri görüyor

(Reuters) – İki sektör yetkilisi Reuters’e verdiği demeçte, iki sektör yetkilisi Reuters’e verdiği demeçte, koronavirüs-hit Çin’de giyim üretimi yapan birçok moda perakendecisinin Türk firmalarıyla üretimi Türkiye’ye kaydırması konusunda görüştüğünü söyledi.

Yeni tanımlanan koronavirüsün patlak vermesi, Çin’in anakarasında başladığı sanılan 637 kişiyi öldürdü ve birçok fabrikanın yetkililer yayılmasını kontrol altına almaya çalışırken bir sonraki haftaya kadar veya daha sonra operasyonları askıya almasını sağladı.

Polonya moda perakendecisi LPP ( LPPP.WA ), Çin üretim gecikmeleri devam ederse, Türkiye, Bangladeş ve Vietnam’daki fabrikalarla bir yedek plan olarak görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Türk imalatçıları son yıllarda küresel olarak büyüdükçe Türk imalatçıları giyim üretimini son yıllarda değiştirdi. Ancak yetkililer, salgının bazı Avrupa şirketlerini Türkiye’ye geri gönderdiğini söyledi.

“Satın alma yöneticileri ve tasarımcılar, koronavirüs endişeleri ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle Çin’e gidemiyor. Bu yüzden birçok tanınmış marka Türkiye’de yeni mevsimlik ürünlerin üretimi için tartışmalara başladı ”diyor Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) başkanı Hadi Karasu.

Karasu, Çin üretim maliyetlerinin artması ve son iki yıl içinde Türk lirasının değerinde% 36’lık bir düşüşün, 2018’deki para krizinin ardından Türkiye’yi zaten uygun bir seçenek haline getirdiğini de sözlerine ekledi.

Karasu, “Üretim maliyetleri Çin ve Türkiye arasında seviyelendirildiği için, bazı Avrupalı ​​firmalar (zaten) siparişleri buraya kaydırmayı düşünüyorlardı” dedi.

“Çin’in 170 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı var” diye ekledi. “Hesaplamalarımıza göre siparişlerin yaklaşık% 1’i (şimdi) başlangıçta Türkiye’ye değişecek ve bu da 2 milyar dolar olabilir.”

Türkiye, geçtiğimiz yıl 17.7 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı gerçekleştirdi. Herhangi bir artış, ithalat-ağır ekonominin cari açığı kapatmasına ve hükümetin bu yılki% 5’lik iddialı ekonomik büyüme tahminine ulaşmasına yardımcı olabilir.

İstanbul Hazır Giyim İhracatçıları Birliği (İHKİB) başkanı Mustafa Gültepe, hem yeni hem de mevcut müşteriler Türk fabrikalarına giderek daha fazla temas ettikleri için sektörün ek sipariş alma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Gültepe, “Koronavirüs salgını sonrasında Türkiye’de fiyat ve ürün isteyen giyim perakendecileri var” dedi.

“Sanırım salgının etkisi 5-6 ay sürecek … ve sanırım Mayıs’tan sonra göreceğimiz Çin’den büyük bir değişim olacak” diye ekledi.