Halka arz, bir şirketin bazı nedenlerinden dolayı hisse senetlerini davet ve duyuru yoluyla pay adetlerini satışa çıkarılmasıdır. şirket satışını yapması böylelikle sermaye sağlamasıdır. Halka arz işleminin ardından Borsa İstanbul (BIST) Pay Piyasasında işlem görebilir, böylece tüm yatırımcılara hissedar sağlamak amacıyla halka açılırlar.
Halka Arz Hakkında Sıkça Sorulanlar
1- Halka Arz Süreci?
Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) Halka arz işleminin gerçekleştirilebilmesi için yerine getirilmesi gereken şartlar vardır. şartlarını yerine getirmeyen şirketler Borsa İstanbul’da (BIST) işlem göremez.
2- Halka Arz Neden Yapılır? Şirketlere Neler Kazandırır?
Halka arz işleminin bir çok nedenden dolayı ve getirileri vardır. Bunlar:
- Finansman kaynağı.
- Değer artışı sağlar,
- Mali yapıyı güçlendirir,
- Likidite kaynağı,
- Prestiji arttırır,
- Kredibiliteyi arttırır,
3- Halka Arzın Dezavantajları?
Halka arz işleminin getirilerinin yanında bazı dezavantajları olabilir. şunlardır;
- Halka arz olmak şirket için masraflı bir kısımdır. Halka arz süreci için anlaşılan aracı kurum, istihdam edilen çalışanların giderleri, başvuru ücretleri ve vergiler önemli gider kalemleridir. Bu da şirketin rezervine zarar olabilir.
- Halka arz süreci ve sonraki aşamalarda yerine getirilmesi gereken. aracı kurumlarla çalışılması ve dönemsel raporların oluşturulup bildirilmesi gerekir.
- Şirket halka arz olduğunda, şirket hakkındaki akıbet şeffaf olunması gereklidir. Şirketin iş hedefleri, bilanço gibi vb, kararlar hissedarlara ve medyaya paylaşmalıdır.
- Yatırımcıların hareketleri şirket değerinde dalgalanmalar olur. Aynı anda birden fazla yatırımcının şirketin pay adetleri satışa sunması, şirketin değerini olumsuz etkiler.
5- Halka Arza Katılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Halka arz edilen şirketin izahnamesi ve bilançosu dikkatle analiz edilmesi gerekmelidir,
- Şirketin sektöründeki başarısı, ortaklık yapısı ve yönetim ekipleri değerlendirilmeli
- Halka arzda elde edilen finansman kaynağın nerede ve nasıl değerlendirileceğine dikkat edilmeli