Hisse senedi alım-satımı belirli yetkilere sahip aracı kurumlar vasıtası ile gerçekleştirilebilir, yatırımcılar İMKB’de bizzat alım satım yapamazlar. Hisse senedi alıp satmak isteyen yatırımcı öncelikle belirtilen aracı kurumlardan birinde bir yatırım hesabı açar. Bu hesabın açılışı sırasında yatırımcının belirli sözleşmeleri imzalaması gereklidir, bu yüzden yatırım hesapları vadesiz mevduat hesapları gibi telefon ile, internet üzerinden vs. açılmaz.
Yatırım hesabı açıldıktan sonra yatırımcı hisse senedi alım-satım emirlerini aracı kuruma yazılı veya sözlü olarak ileterek işlemlerini gerçekleştirir. Bu aşamada internet, telefon, faks gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu emirleri hafta içi 9:15-12:30 (1. Seans) ve 14:00-17:40 (2. Seans) saatleri arasında Borsa İstanbul’a iletilerek işleme koyulur, bu saatlerin dışında alınan emirler takip eden ilk seansa kadar bekletilir.
Günümüzde hisse senedi alım-satım işlemleri çoğunlukla elektronik ortamda gerçekleştiği için senelerdir hisse senedi alıp sattığı halde fiziki olarak hisse senedi görmemiş yatırımcılar olduğuna eminim; ama tabii ki bu her zaman böyle değildi. Tahminlerime göre bilgisayarlardan ve hatta telefondan önce hisse senedi doğrudan basılı kağıtların el değiştirmesi şeklinde oluyordu ama günümüzde yatırımcı özel olarak talep etmediği sürece hisse senetleri fiziki olarak yatırımcının eline pek geçmiyor.